- σάλπες
- Χορδωτά του υπότυπου των χιτωνόζωων, της οικογένειας των Σαλπιδών. Τα θαλάσσια αυτά ζώα, που είναι διαδομένα προπάντων στις θερμές θάλασσες, αλλά απαντιούνται με διάφορα είδη και στη Μεσόγειο, έχουν διαφανές σώμα με σχήμα περίπου κυλινδρικό, το μήκος του οποίου μπορεί να ποικίλλει από 1 ως 15 εκ. Το μπροστινό τμήμα των σ. καταλαμβάνεται από την ευρεία φαρυγγική κοιλότητα που συγκοινωνεί με τις δυο βραγχιακές σχισμές. Οι ρυθμικές συστολές του τοιχώματος του σώματος προκαλούν την είσοδο και την έξοδο του νερού: τα οργανικά μόρια που περιλαμβάνονται σ’ αυτό χρησιμοποιούνται ως τροφή του πεπτικού συστήματος. Η αναπαραγωγή των σ. γίνεται εναλλάξ με άφυλο ή έμφυλο τρόπο: από το σώμα των άφυλων, που ζουν πάντοτε μεμονωμένες, προβάλλει μια γονιμοποιητική εκβλάστηση, που λέγεται στόλων, από την οποία προέρχονται μικρές σ. έμφυλου τύπου· αυτές μένουν συνενωμένες, αποτελώντας ευθύγραμμες ή δακτυλιοειδείς αποικίες, ανάλογα με τα είδη, και με αβγά γεννούν με τη σειρά τους νέες μεμονωμένες σάλπες.
Η σ. η μεγίστη (salpa maxima), βρέθηκε στους τρεις ωκεανούς και στη Μεσόγειο. Ένα άλλο είδος, που απαντιέται σε όλες τις θάλασσες, είναι η σ. η ατρακτοειδείς (salpafusifor-mis), που κατορθώνει v’ αντέχει χωρίς βλάβες σε υψηλές διακυμάνσεις αλμυρότητας και θερμοκρασίας· η μεμονωμένη μορφή τους μπορεί να φτάσει το μήκος των 8 εκ. Παρόλο ότι είναι λιγότερο φωσφορίζουσες από άλλα θαλειοειδή, όπως οι πυροσωμίδες, οι σ. καθιστούν φωτεινές πολύ εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες.
Σάλπη και κοινώς σάλπα ή σάρπα ονομάζεται επίσης και το γνωστό στις θάλασσες μας ψάρι βωξ η σάλπη: είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι της ομοταξίας των σπαριδών- το μήκος του μπορεί να φτάσει 40 εκ.· έχει χρώμα σταχτογάλαζο ή πρασινωπό με μακριές χρυσές γραμμές. Είναι ζώο ερμαφρόδιτο και το κρέας του είναι κατώτερης ποιότητας.
Οι σάλπες, διαδομένες κυρίως στις θερμές θάλασσες, έχουν διαφανές, σχεδόν κυλινδρικό σώμα.
* * *οι, Νζωολ. γενική επιστημονική ονομασία τής τάξης salpida και τού γένους salpa θαλειοειδών χιτωνοζώων, πλαγκτονικών διάφανων ζελατινοειδών χορδωτών τών θερμών και εύκρατων θαλασσών.
Dictionary of Greek. 2013.